DaDa BliXa

Vrijdag 13 januari 2023 Patronaat, Haarlem. Zaal open 19:30u. Aanvang 20:30u UITGESTELD

(ma 9 januari 2023: Helaas wordt het optreden van Bar Blixa door ziekte uitgesteld naar een nog nader te bepalen datum. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor een nieuwe datum, kaartkopers hebben bericht gekregen. Zie hier voor meer informatie.)

Hülsendada

Propagandada

Monteurdada

Zentrodada

Das Oberdada

Just you and me my darling

We know what it really means

Let’s do it, let’s do it, let’s do it a Dada!

Blixa Bargeld zong het In 2007 op het album ‘Alles Wieder Offen’ van zijn groep Einstürzende Neubauten. Dezelfde Bargeld die zijn artiestennaam ontleende aan de Keulse Dada-kunstenaar Johannes Theodor Baargeld.

In 1980 richtte Bargeld samen met Andrew Chudy, alias N.U. Unruh, plus in eerste instantie Beate Bartel en Gudrun Gut het collectief Einstürzende Neubauten op. Barten en Gut gingen al snel hun eigen weg en werden vervangen door Alex Hacke, niet veel later aangevuld met F.M. Einheit en Mark Chung. Sleutelwoorden zijn ‘industrieel’, ‘noise’ en ‘zelf ontworpen instrumenten’. De groep lijkt de rockmuziek opnieuw te willen uitvinden.

Werk van Johannes Theodor Baargeld

Neubauten waakt er echter voor om zich vast te lopen in extremen. In de jaren negentig veranderen het geluid, de bezetting en het imago van de groep. De zelf ontworpen instrumenten en avant-garde attitude blijven. Net als de kern van de groep: Unruh, Hacke en Bargeld, al heeft de laatste zijn leren rock-outfit ingeruild voor een driedelig pak. De muziek wordt subtieler, met meer aandacht voor nuance en teksten.

Blixa Bargeld maakt ook ruimte voor andere projecten: zijn op elektronica gebaseerde duo ANBB met Carsten Nicolai en zijn excentrieke popduo met de Italiaanse componist Teho Teardo. Maar hij gaat ook solo optreden. Vaak op het snijvlak van muziek en ‘spoken word’. Soms met een ‘loopstation’. Soms tegen een achtergrond van noise of ambient. Maar altijd is het een vorm van onderzoek. Naar de relatie tussen spraak en muziek, of die tussen klank en de architectuur van de ruimte.

En niet zelden rechtstreeks in de Dada-traditie. Dat is wat zijn solo-performances weer bindt met de concerten van Einstürzende Neubauten.

Naprogramma met Yuri Landman

Muzikant, instrumentbouwer en klanksculpturist Yuri Landman bouwt in de foyer van Patronaat een installatie die zowel voor aanvang van het optreden van Blixa Bargeld als na afloop te zien is. Landman zal na afloop ook nog een korte performance geven.

Website Blixa Bargeld

Website Einstürzende Neubauten

Yuri Landman – Wiki

Facebook event