DaDa Nu

Zaterdag 14 januari 2023 in de Pletterij, Lange Herenvest 122 Haarlem

Aanvang 20:00 uur. Kaarten 12,50 / 8,00 euro. Bestel hier

Dada is een blijvende bron van inspiratie gebleken. Op zaterdag 14 januari 2023 presenteert De Pletterij een programma met performancekunstenaars bij wie die invloed nog altijd onmiskenbaar aanwezig is, zij het vaak in een éénentwintigste-eeuwse vorm.

Met Jaap Blonk, Ensemble Extra Ordinair en Harald Austbø

Stemkunstenaar en klankdichter Jaap Blonk (1953) beleefde zijn internationale doorbraak halverwege de jaren tachtig met zijn uitvoering van Kurt Schwitters’ befaamde ‘Ursonate’ en was een van de eersten die dit befaamde klankgedicht op LP vastlegde. In de decennia daarop ontwikkelde hij zich als stem-improvisator binnen de jazz- en avant-gardescene. Daarbij bleef de Dada-invloed een terugkerend thema in zijn werk. Zo vertolkte hij ook klankgedichten van Hugo Ball en nam hij een EP op waarop hij teksten leest van Theo van Doesburg. Daarnaast ontwikkelde hij tal van dadaïstische performances waarbij hij zijn stem combineert met elektronica. Vaak solo, maar ook samen met anderen, zoals Terrie Ex, Machinefabriek of Ken Vandermark.

foto Wanda Detemmerman

Ensemble Extra Ordinair is een ontmoeting van twee vrije geesten. Zanger Han Buhrs was lange tijd zo ongeveer het Nederlandse equivalent van Captain Beefheart. Begin jaren tachtig was hij al actief met groepen als Remo Tobs, Nine Tobs en Schismatics. Hij sprong op en af aan boord bij Palinckx, The Ex en Encore Plus Grande. Altijd in een volstrekt eigen stijl, zowel wat teksten als voordracht betreft, zichzelf niet zelden begeleidend op zelfgebouwde instrumenten. Pianiste Nora Mulder doet sinds de jaren negentig van zich spreken. In eerste  instantie als uitvoerder van hedendaags gecomponeerd repertoire, maar met het verstrijken der jaren steeds eigenzinniger. Met Greetje Bijma en Mary Oliver maakte ze het schitterende album ‘Picatrix’. In november 2019 kreeg zij de Willem Breuker Prijs.

Samen maakten Buhrs en Mulder in datzelfde jaar als Ensemble Extra Ordinair het mini-album ‘Valse Rust’. Vijf geslaagde pogingen om de luisteraar op het verkeerde oor te zetten.

Ensemble Extra Ordinair

Harald Austbø speelt cello, maakt theater, zingt en het liefst allemaal tegelijk. Hij studeerde in 2005 af aan de Antwerpse toneelschool en zes jaar later aan de jazzafdeling van het Amsterdams conservatorium. Sindsdien pendelt hij tussen het Amsterdamse improcircuit en de wondere wereld van hedendaagse muziektheaterproducties waarbij hij regelmatig meewerkt aan voorstellingen van ondermeer Orkater en Susies Haarlok. In 2019 verscheen bij het Haarlemse label Blowpipe zijn opmerkelijke solo-album ‘Ontwaak’, waarop met stem en cello zowel de taal als allerhande muziekstijlen op hun kop gezet worden.

Harald Austbø

Website Jaap Blonk

Website Ensemble Extra Ordinair

Harald Austbø bij Blowpipe Records