ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47 Haarlem
Zondag 8 januari – zondag 5 maart 2023 16 april 2023 Info en tickets
(feestelijke opening zondag 8 januari 2023 om 16:00u, zie onder aan deze pagina)
Een tentoonstelling rond de Haarlemse Dada-soiree
Eigenlijk was Dada als kunststroming al grotendeels voorbij, toen Theo van Doesburg najaar 1922 het plan opvatte om een ‘veldtocht’ van Dada en Dada-kunstenaars door ons land te organiseren. Het merendeel van de Duitse en Franse kunstenaars die zes jaar eerder in Zürich, Berlijn en elders de grote Dada-confettibom hadden laten ontploffen waren ondertussen alweer één of meer stappen verder in hun artistieke zoektocht. Ook Van Doesburg zelf was geen echte dadaïst. Hij was voorman van De Stijl, een stroming die kunst en vormgeving drastisch wilde hervormen. Maar niet zo door roeien en ruiten razend en provocerend als Dada had gedaan. Toch wilde hij ons land kennis laten maken met die vreemde, radicale beweging middels een dozijn ‘soirées’ – bonte avonden – die de geschiedenis zijn ingegaan als de ‘Hollandse Dada-veldtocht’. Op donderdag 11 januari 1923 werd Haarlem aangedaan. De bedaagde Spaarnestad beleefde een avond vol artistieke absurditeiten die door de één als geniaal werden geprezen en waarover de ander schande sprak, en die nog lang gespreksstof zou blijven.

De deelnemende uitvoerders van de soirees waren Theo van Doesburg, zijn vrouw Nelly aan de piano, De Stijl-collega Vilmos Huszár met zijn ‘mechanisch dansende figuur’ en ‘Merz-dadaïst’ Kurt Schwitters.
Deze tentoonstelling laat op een gevarieerde manier documentatie zien over de voorgeschiedenis van de soiree en over de ‘Dada-veldtocht’ door Nederland met affiches, tijdschriften, recensies in kranten, foto’s, beeldend werk en architectuurprojecten van de deelnemende kunstenaars. De architectuur-projecten van Theo van Doesburg en Vilmos Huszár waren volgens De Stijl-concepten opgezet, maar ook de dadaïstische kant van Van Doesburg komt aan bod in zijn dadaïstische alter-ego I.K. Bonset met collages en gedichten..

-Documentatie over de Haarlemse soiree met o.a. een reconstructie van Vilmos Huszárs ‘Mechanisch dansende figuur’
-Affiches voor Dada-soirees
-Dadaïstische tijdschriften van Van Doesburg en Schwitters (Mécano, MERZ) en verwante tijdschriften uit het buitenland (reproducties)
-Krantenverslagen (reproducties)
-Reproducties van beeldend werk van Van Doesburg (alias I.K. Bonset) en Schwitters
-Architectuurprojecten van de deelnemers aan de Hollandse ‘Dada-veldtocht’
-Diverse secundaire items die betrekking hebben op de soiree, zoals de partituren van Vittorio Rieti en drie prenten van Joost Swarte.
(Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met steun van Printhuis Haarlem)
Korte impressie van de tentoonstelling in ABC Architectuurcentrum Haarlem (nog t/m 16 april):
Uitnodiging:
Mede namens het ABC Architectuurcentrum Haarlem bent U van harte uitgenodigd voor de opening van de expositie ‘Dada te kijk; een tentoonstelling rond de Haarlemse Dada-soiree’
Het is tevens de opening van een week activiteiten in het kader van ‘100 jaar Dada Haarlem’, een initiatief van Ariel Alvarez en Peter Bruyn, in samenwerking met Patronaat, ABC Architectuurcentrum, Het Zaeltje Rosehaghe, Schuur en Pletterij.
Graag heffen wij op zondag 8 januari vanaf 16:00u in het ABC Architectuurcentrum samen met u het glas voor een dadaïstische openingsdronk, die vergezeld zal worden door de pianoklanken van Oscar Jan Hoogland – nota bene de laatste privé-leerling van Misha Mengelberg, de componist bij wie Dada in iedere gespeelde noot doorklonk.


Foto ca. 1933
