Lezing DaDa

ABC Architectuurcentrum, Groot Heiligland 47 Haarlem
Dinsdag 10 januari 2023. Aanvang 20 uur
Entree €5 / €3 museumkaart
Info en tickets UITVERKOCHT!

Lezing ‘Theo van Doesburg en de Dadasofie’ door Ariel Alvarez

Theo van Doesburg is bekend als voorman van De Stijl, een vernieuwende, constructivistische kunstbeweging vanaf 1917. Maar hij had ook een rebelse persoonlijkheid, waarvoor hij een klankbord vond in het dadaïsme. In deze lezing wordt Van Doesburgs dadaïstische kant belicht, vertolkt door zijn alter ego I.K. Bonset (onmiskenbaar een anagram van ‘Ik ben sot’). En waar komt het woord ‘dadasofie’ vandaan? Ook de zienswijzen van enkele vooraanstaande dadaïsten komen aan bod.

Theo van Doesburg door J.B. Kerkhoff, 1923

Geïnspireerd door dadaïstische avonden of ‘soirees’ in Duitsland organiseerde Van Doesburg in januari 1923 zijn ‘veldtocht voor het dadaïsme’ door Nederland. Hij presenteerde zichzelf daarbij als buitenstaander, als ‘niet-dadaïst’ – hij vertegenwoordigde immers De Stijl; bovendien was Dada als beweging inmiddels zo goed als voorbij. Maar hij was goed op de hoogte van de kenmerken en theorieën van het dadaïsme, die onmogelijk eenduidig te begrijpen waren, vooral door de manifesten van Richard Huelsenbeck (Zürich, Berlijn), Tristan Tzara (Zürich, Parijs) en Raoul Hausmann (Berlijn), die zich ‘dadasoof’ noemde.

Huelsenbeck en Hausmann voor een optreden in Praag, 1920

Met een ‘Inleiding in de Dadasofie’ begon Van Doesburg gewoonlijk elke soiree van de ‘veldtocht’, citerend uit teksten van Huelsenbeck, Hausmann en Picabia, en benadrukkend dat Dada geen kunstbeweging is. Het antwoord op de vraag ‘Wat is dada?’ is volgens Van Doesburg onmogelijk te geven, maar ‘laat zich slechts in de spontane handeling omzetten’.  

Van Doesburgs ‘Inleiding in de Dadasofie’, januari 1923